susanneSlider.jpg

Miljø. Vi har ingen planet B

Af: Mette Rahbek, Byrådskandidat for Alternativet
Publiceret Fyens Stiftstidende 6. april 2017

 

Det er med stor glæde, jeg læser, at Odense Renovation nu har indkøbt en ladcykel, som de, der ikke har bil eller bare ikke gider slæbe på deres egen cykel, kan låne og derved også få mulighed for at aflevere deres affald på genbrugsstationerne. Og det er jo fantastisk.

 

Men hvis Odense Renovation og Odense Kommune virkelig vil gøre det nemt for alle at affaldssortere, vil jeg da kraftigt opfordre til, at de udvider det affaldsforsøg, der lige nu er i gang i otte områder af Odense.

 

Forsøg "Sortér mere" startede 1. oktober 2016 og løber et år frem. Mere end 2000 husstande i Korup, Tarup, Brummers Plads, Falen, Vesterbro, Schacksgade, Østerbæksvej og Chr. Sonnes Vej deltager i dette forsøg. Vi har fået byttet de gamle containere ud med to nye, to-rumsopdelte containere samt en lille kompostspand med tilhørerende poser til indebrug. Vi har nu mulighed for, lige udenfor vores dør, at sortere papir/pap, plast/metal samt madaffald og restaffald. Nogle steder har de også mulighed for at sortere glas.

 

Forsøget kommer som et led i Folketingets beslutning om, at alle kommuner inden 2022 skal genanvende 50 procent af vores husholdningsaffald. I Odense har man så igangsat dette forsøg på at separere affald fra genanvendeligt materiale.

 

Og vi er mange, der klapper i vores hænder over dette tiltag. Her i mit lille område i Odense C kan jeg se, at initiativet virkelig er en succes. Faktisk så meget, at containerne nogen gange er lige ved at spilde over.

 

Og udover det er der også den fantastiske sidegevinst, at vores børn og børnebørn kan deltage i denne proces og på nært hold lære vigtigheden af affaldssortering og kompostering.

 

Vi har ingen planet B. Derfor er det vigtigt, at vi sammen passer på den, vi har.